Polaroidne kamere

Polaroidne kamere postajajo ponovno trend v današnjem svetu

Ponovno se v ospredje vračajo polaroidne kamere. Kakšna je bistvena razlika med polaroidno sliko in pa digitalni sliko? Polaroidne slike so edinstvene, saj, ko posnamemo eno sliko, takšne ne bo več, saj ko polaroidna kamera zajame sliko, jo natisne, slika pa se ne digitalizira. To jim daje edinstvenost, saj enake slike več ne moramo dobiti oziroma posneti. 

Poleg polaroidne kamere si moramo priskrbeti še okvirje, oziroma prazne slike, kamor se bo slika natisnila. Ko imamo to priskrbljeno, slikamo na primer nek objekt in ko nam polaroidna kamera natisne sliko, jo moramo postaviti v temno okolje, ter počakati 15 minut, da se slika razvije. 

Polaroidne kamere postajajo ponovno trend v današnjem svetu

Polaroidna kamera ima tudi več funkcij. Ena izmed takih je na primer, nastavek, ki zakrije polovico slike, in tako zajame najprej eno polovico slike, nato pa še drugo. Še en primer je svetlobno slikanje oziroma slikanje s svetlobnimi učinki. Torej, kaj je slikanje s svetlobo? Slikanje s svetlobo je fotografska tehnika, ki uporablja premikajoči se vir svetlobe (npr. svetilko) za dodajanje svetlobe motivu med fotografiranjem z dolgo osvetlitvijo. Prizor ali predmet lahko oživimo s slikanjem s svetlobnim snopom, kar daje sliki poseben učinek. Ta tehnika je sicer bolj zahtevna za izvajanje na polaroidnih kamerah, saj je težko predvideti kako bo vir svetlobe reagiral glede na svetlobo okolice, ter kako se bo sama svetloba odbijala od raznih objektov, kajti pri uporabi te tehnike na polaroidni kameri se vsaka malenkost pozna. 

Polaroidnim kameram podobne kamere so bile v uporabi mnogo let nazaj, vendar so z izumom digitalnih kamer zašle v pozabo, danes pa so ponovno v uporabi, predvsem zaradi današnjega t. i. »vintage« trenda med mladimi.