Pergola

Pergola vam na vrtu lahko omogoči prijetno zavetje

V vročih poletnih dneh zelo pogosto razmišljamo tudi o tem, kam bi se pravzaprav skrili, da bi imeli čim več sence in bi se na učinkovit način izognili škodljivim sončnim žarkom. Želimo si, da bi bil naš balkon ali pa naša terasa dobro uporabna tudi v času največje pripeke. Seveda si lahko kar sami na dovolj preprost način pripravimo nadvse varno zavetje. 

Možnosti za rešitev je seveda izjemno veliko. Ena od najboljših pa je zagotovo pergola. Še zlasti dobro obnese se takšna, ki je obrasla z vzpenjavkami, ki nas lahko še dodatno senčijo s pisanim cvetjem in seveda tudi z listjem. Sicer pa je pergola lahko prekrita tudi z nagubanimi ali pa platnenimi senčili.

Ozelenjena pergola daje še posebej prijetno senco

Če je pergola torej ozelenjena, nam lahko ponudi še toliko bolj prijetno senco. In kaj pravzaprav pergola je? To je lesena konstrukcija različnih velikosti, ki jo pogosto preraščajo najrazličnejše rastline. Dejstvo je, da je senca pergole z vzpenjavkami precej bolj prijetna kot pa senca enoplastnega senčila. Takšna konstrukcija iz lesa se najpogosteje postavlja zunaj na vrtu, če je na njem zadosti primernega prostora. Ne nazadnje je dobra izbira tudi za balkone ali terase. Njena konstrukcija pa je prav tako lahko tudi kovinska.

Ključna je zlasti namembnost

Pri pergoli je na sploh izjemno pomembna njena namembnost. Z njo si lahko ustvarjamo prijetno senco, obenem pa tudi prijeten ambient, ne nazadnje je lahko tudi izjemen estetski element zunaj na vrtu. Za takšno konstrukcijo se zlasti odločajo tisti, ki si želijo imeti nekoliko bolj zračno strukturo.

Sicer pa je pergola lahko tudi odlična senca za živali. Z nekaj domišljije lahko na takšen sistem za senčenje obesite tudi visečo mrežo ali pa gugalnico. Če se boste odločili, da jo bodo obraščale rastline, mora biti pergola vsekakor postavljena na zemljo.